Högtider och tillställningar i Liechtenstein år 2015

När man besöker ett land kan det vara kul att veta vilka högtider som firas, var de firas och hur de firas. Därför har vi listat de högtider och tillställningar som kommer firas 2015 i Liechtenstein.

De flesta av dessa högtider är röda dagar vilket innebär att många affärer och andra ställen kan ha stängt.



Nyårsafton/Nyårsdagen (1 januari)
Den första januari firas nyårsafton som i övriga delar av västvärlden, men i Liechtenstein sker detta på ett unikt och annorlunda sätt. Förutom nyårsraketer finns det en hel del traditioner som är lite annorlunda.

I byn Triesenberg har man till exempel en tradition där man tävlar om att bli den första personen som vaknar på nyårsdagen. Den som vaknar först får en titel, "Tillitap", som är en titel man bär med stolthet resten av året.

Den som däremot vaknar sist får titeln "Silvester" och blir utnämnd till den lataste i byn. Självklart sker denna tradition med en stor gnutta humor och med glimten i ögat.

En annan tradition som firas varje år i samma by går ut på att alla unga singelmän i byn samlas i mitten av torget för att sedan gå runt i husen och hälsa på stadens singelkvinnor. Detta görs för att de yngre folket i byn ska kunna träffa varandra.

Den första januari är också en högtid för barnen. Det är tradition att alla barn träffar sina gudföräldrar på nyårsdagen för en heldag med presenter, god mat och festligheter.



I övrigt firas nyårsafton med fest, dans och alkohol precis som i övriga delar av världen. Det är alltså en högtid för alla, stora som små.

Trettondedag jul (6 januari)
Liechtenstein är ett kristet land med en hög procent troende. Detta innebär att trettondedag jul är en högtid som firas här.

Högtiden firas dels för att det var på denna dagen som de tre vise männen besökte Jesus för första gången, men även på grund av att Johannes döparen döpte Jesus i ett senare skede av Jesus Kristus liv.

Candlemas (2 februari)
Candlemas är en högtid som firas i kristna länder. Man firar främst tre skeenden i den bibliska historian.

Den första handlar om uppvisandet av Jesusbarnet för allmänheten, den andra handlar om Jesus första intåg i templet och den tredje handlar om Jungfru Marias reningsceremoni.

St. Josephs dag (19 mars)
På St. Josephs dag minns man Jungfru Marias man och Jesus styvfar Joseph. Inom den katolska kyrkan firas denna dag traditionellt genom avhållsamhet.

När det är dags att äta representeras avhållsamheten genom att servera vegetariska rätter.

Annandag påsk (6april)
I Liechtenstein är annandag påsk den dagen som påsken firas på, till skillnad från i Sverige där vi firar dagen innan. Här lägger man fokus på Jesus uppståndelse, men särskilt på hans möten med människorna dagen efter.

Labour Day (1 maj)
När man hör Labour Day är det lätt att dra tankarna till den amerikanska högtiden med samma namn som firas den första måndagen varje september. Men i Liechtenstein firas denna dagen i maj, men av ungefär samma anledning som i USA.

Det är en dag av vila och lathet som finns till för att uppmärksamma de hårt arbetande knegarna.

Kristi himmelfärdsdag (14 maj)
Den fjortonde maj 2015 firas Kristi himmelfärdsdag i Liechtenstein. Enligt Bibeln var det på denna dagen som Jesus lämnade jorden, och togs tillbaka till himlen inför elva av apostlarna. Detta är en gammal högtid som firats sedan 300-talet, och firas oftast med god mat efter en heldag i kyrkan.

Annandag Pingst (Whit Monday) (25 maj)
I Liechtenstein firar man pingst på annandag pingst till skillnad från i Sverige där den firas dagen innan. Detta är en riktigt stor högtid för alla som bor i Liechtenstein och anses vara "favorithögtiden" i landet.

Så om du besöker Liechtenstein den 25 maj får du vara beredd på att många affärer är nedstängda under dagen, men det finns desto fler gudstjänster i kyrkorna.

Corpus Christi (4 juni)
Denna högtid firas genom att ta nattvarden i kyrkan. Du kan besöka i princip vilken kyrka som helst denna dag för att ta emot nattvarden.

Liechtensteins nationaldag (15 augusti)
Liechtensteins nationaldag firas den 15 augusti och introducerades år 1940. På denna dag samlas tusentals invånare och turister på gator och torg i huvudstaden Vaduz för att ta del av en gigantisk torgmarknad.

Men dagen inleds på slottets trädgård där både prinsen och premiärministern håller tal. Detta uppföljs med olika sorters drycker i trädgården.

Alla Helgons Dag (1 november)
Alla helgons dag är en dag som firas för att minnas alla kristna helgon, särskilt de som inte har en allmän festdag själva. I Liechtenstein är detta en dag som firas i mycket stor utsträckning.

Om du befinner dig här den första november rekommenderar vi dig att besöka en kyrka på denna dagen. De flesta kyrkorna utsmyckas med tända ljus och lyktor som ser riktigt magiskt ut, som hämtat från en film.

Obefläckade avlelsen (8 december)
Detta är en dag av skyldighet och större delen av befolkningen tillbringar denna dagen i kyrkan tillsammans med sin familj.

Juldagen (25 december)
I Liechtenstein firar man julen den 25:e december som i många delar av den kristna världen. Detta är en av de största högtiderna i världen, men i Liechtenstein är det lite lugnare.

Juldagen spenderas med familj och vänner, men julklappar och dylikt köps inte på samma nivå som i andra länder. Den största högtiden i Liechtenstein är som sagt Annandag Pingst, och presenter delas ut i större utsträckning på nyårsdagen.