För dig som vill uppleva allt i Liechtenstein

Om du är en av dem som inte åker till ett resmål för en specifik sak, utan vill uppleva allt som ett land eller en stad har att erbjuda, kan dessa 18 tips vara något för dig.Beundra arkitekturen i Balzers
Balzers är lokaliserat så långt sydväst man kan komma i landet och är mest känt för sitt Burg Gutenberg. Burg Gutenberg är ett slott från 1100-talet och är beläget på en klippig kulle mitt i staden.

Förutom Burg Gutenburg finns det vackra utsmyckade kyrkor och annan arkitektur som är värd att upplevas

Beundra och räkna landets kyrkor
Förutom de kända kyrkorna och kapellen i Balzers, finns det massvis av andra vackra kapell att besöka. Den mest sevärda av alla är kanske St. Mamerten-kyrkan från 800-talet i de gamla delarna av byn Triesen, eller kanske St. Joseph-kapellet i Planken.

Om du är intresserad av gamla byggnader och då särskilt av kyrkor, kloster och kapell, kan en rolig sysselsättning vara att besöka så många som möjligt. Klarar du av att räkna och besöka alla kyrkor?Utforska skid- och vintermuseet
Om du älskar vintersport och skidor är ett besök till detta museum ett måste. Här kan man ta del av sportens långa och viktiga historia som spelat stor roll för Liechtenstein.

Den före detta skidstjärnan Noldi Beck har samlat ihop över 1.000 utställningsföremål som representerar ett helt århundrande av skidhistoria. Här finns allt från skidböjningsredskap från 20-talet till trofeer och pokaler vunna av deltagare i nutida tävlingar.

Åk skidor i bergen
När man befinner sig i Alperna och särskilt i Liechtenstein är det ett måste att testa skidbackarna. Det finns två skidorter man kan besöka men den största med mest variation i svårighetsgrad på backarna hittar du i den lilla byn Malbun.

Här finns en hel del hotell, skidliftar och backar, men även en stor isrink. Förutom Malbun finns det skidbackar i byn Steg, men här finns ett mindre utbud av backar, liftar och hotell. Däremot finns här en slädbacke som man kan åka släde i en förbestämd bana. Detta är en riktigt fartfylld och spännande upplevelse som passar alla oavsett ålder.

Åk längdskidor i Steg
I Valüntaldalen finns det ett perfekt skidspår för dig som gillar längdskidåkning. Här finns även hela tre olika längdskidskolor så att nybörjarna också kan ta del av denna underbara fritidsaktivitet.

Det finns även tre olika spår att välja mellan. Det första spåret är på fyra kilometer och är ett relativt enkelt spår att åka på. Det andra spåret är på 15 kilometer och detta spår är även mycket klippigt med många upp- och nedförsbackar, vilket gör att det blir en riktig utmaning för vem som helst.

Det tredje spåret är ett upplyst nattspår som man endast kan åka på under kvällarna.

Vandra runt slottsruinerna i Schellenberg
I Schellenberg finns två uppsättningar av slottsruiner. Att vandra runt dessa är ett måste för alla vandringsentusiaster. De flesta av besökarna brukar klättra upp till Obere Burg (övre slottet) för att få en glimt av historian och en fantastisk panoramavy över landskapet.

Slottet byggdes år 1250, men byggdes under åren ut. Idag är ruinerna inte bara ett populärt mål för de vandringssugna, utan är även en samlingsplats för medeltidsfantaster som ofta skapar medeltidsfestivaler.

Förundras av konsten på Kunstmuseum Liechtenstein
År 2000 byggdes den svarta lådliknande byggnaden "Kunstmuseum" i Liechtensteins huvudstad Vaduz, och är en del av Liechtensteins nationalmuseeum.

Museet fokuserar främst på internationell, modern konst, och har utställningsföremål som sträcker sig från 1800-talet ända fram till modern tid.

Besöka frimärksmuseet
Frimärksmuseet är likt Kunstmusseum också en del av Liechtensteins nationalmuseum. Utställningen grundades år 1930 och berättar historian bakom Liechtensteins postväsende.

På museet fokuserar man främst på den serie frimärken som furstendömet initierade år 1912 och inkluderar originaldesign, testtryck och rariteter. Förutom detta kan man ta del av den utrustning som har använts genom åren av de anställda på postverket.

Cykla eller rid i det vackra landskapet
Att ta sig fram i Liechtenstein behöver inte vara tråkigt. Tvärtom så kan transporten bli en riktigt trevlig upplevelse. Cykling har blivit en populär fritidssport i Liechtenstein, så varför inte haka på ledet och ge dig ut på det bästa cykeläventyret någonsin.

Cyklingen blir extra intressant tack vare den vackra miljön och alla backar och kullar bidrar till en extra utmaning, både nedför och uppför. Det finns även 95 km. cykelspår längs båda sidorna av den vackra floden Rhen och passar bra för dig som vill slippa de värsta kullarna.

Om du är ute efter en riktig utmaning rekommenderar vi att hyra en mountainbike och cykla längs vandringsstigarna.

Om du inte är en stor cykelfantast eller är ute efter något mer romantiskt går det även att hyra hästar som man kan rida på genom det vackra landskapet.

Spendera en dag eller två i Schaan
Schaan är Liechtensteins största kommun och skryter med en hel uppsjö av turistattraktioner. Här kan man till exempel ta del av St. Maria zum Trost-kapellet, DoMus kulturcenter och ett flertal romerska utgrävningsplatser.

Här finns även landets bästa restauranger och barer och har ett stort bryggeri som ofta är öppet för turister.

Upplev Liechtenstein från ett fågelperspektiv
Om du är en av dem som inte nöjer sig med den fantastiska vyn från bergen, utan är sugen på den ultimata upplevelsen är hängglidning ett äventyrligt alternativ för dig.

Om du är en erfaren hängglidare finns det flera olika stationer att starta ifrån, men du som är mindre erfaren kan även välja att flyga tillsammans med en instruktör.

Vandra i naturen
Att vandra i Liechtenstein är något som lockar många turister, eftersom att det finns en hel uppsjö av vandringsstigar i en magiskt vacker miljö. I Vaduz kan du hämta kartor som kan vara till stor hjälp när man vandrar i bergen eller runt slottsruiner.

Kartorna visar inte bara hur du tar dig från punkt A till punkt B, utan visar även de sevärdheter som är värda att stanna till vid. Den mest populära vandringsrutten är Fürstensteig som är en slingrig vandringsstig beläget 1.500 meter ovanför havsnivån. Här vandrar man på en stig längs bergskammen som delar Rhen- och Saminadalarna.

Upplev prinsens vinkällare
I huvudstaden Vaduz kan man besöka en stor och vacker vinkällare där prinsen själv har valt ut sina favoritviner. Här kan du ta del av vinets historia samt provsmaka lokala viner.

För turister finns det en guidad tur som inkluderar en tur genom vinfälten, som är perfekta för att odla Pinot Noir och Chardonnay, en tur genom den vackra källaren och självklart erbjuds en möjlighet att prova de kungliga vinerna.

Besök Vaduz Slott (Schloss Vaduz)
När man besöker Liechtenstein är ett besök vid prinsens slott ett måste. Slottet byggdes under 1100-talet, men har under åren både byggts ut och restaurerats. Idag är slottet ett landmärke som är beläget högst upp på en kulle mitt i huvudstaden Vaduz.

Besök Liechtensteins Nationalmuseeum
Liechtensteins nationalmuseum är beläget i en byggnad som byggdes år 1438. Till en början användes byggnaden som ett kungligt värdshus, sedan ett tullhus och innan byggnaden blev en del av Nationalmuseet var det ett riksdagshus.

Här finns hundratals olika artefakter att beskåda i den permanenta utställningen och inkluderar kungliga kronor, naturhistoriska provexemplar och nationalistiska målningar.

Åk runt i stadståget i Vaduz
I Vaduz kan man hoppa på ett litet tåg som åker runt på Vaduz gator och torg. Detta är perfekt om man vill lära känna staden lite bättre och är samtidigt en riktigt rolig attraktion för de mindre barnen.

Beundra det blomstrande Alperna på sommaren
Vandrare som besöker Liechtenstein på sommaren kan se fram emot en fantastisk flora med vackra blommor och växter. Beroende på vilken säsong man befinner sig i Liechtenstein, kan man få se riktigt sällsynta växter, träd och buskar.

Det bästa är att beroende på vart man befinner sig i Liechtenstein så ser floran ut på annorlunda sätt, vilket gör att det är svårt att tröttna på.

Besök naturreservatet Ruggeller Riet
Ruggeller Riet är ett naturreservat och en tillflyktsort där man finner lugn och inre fred. Det torviga landskapet sträcker sig över 90 hektar i de nordligaste delarna av Liechtenstein. Här finns en lokal fauna och flora som du enbart kan uppleva här i Liechtenstein.

Här finns grillplatser, dammar, träd, djur, buskar, sanddynor och mycket mer av det som naturen har att erbjuda. Att åka hit är ett måste för alla naturälskare.