För mat- och dryckälskaren

Det Liechtensteinska köket är tydligt inspirerat av sina grannar Österrike och Schweiz, men har även influenser från det franska och tyska köket. Men trots detta har Liechtenstein en distinkt egen gastronomisk kultur, som till exempel ett frekvent användande av ost.

Soppor är också något som karaktäriserar det Liechtensteinska köket.Om du besöker Liechtenstein för matens skull finns det en rad olika alternativ att ta del av. Du kan till exempel uppleva traditionella och klassiska rätter som serveras i en rustik hydda i bergen, eller äta en lyxigare måltid på en finare restaurant.

De bästa och högst rankade restaurangerna hittar du i Schaan som är Liechtensteins största kommun. Här finns även ett stort bryggeri som oftast är öppet för en guidad tur och smakprover.

Här nedan listas några av Liechtensteins specialiteter och delikatesser som vi rekommenderar:
Käsknöpfle mit Apfelmus - En degig pastaliknande rätt med ost och äppelmos.
Rheintaler Ribelmais - En rätt som påminner om polenta från Italien, men som endast serveras i Rhendalen.
Schwartenmagen - En Liechtensteinsk delikatess som består av inlagt kött i gelé.
Schnitzel mit Rösti - En rätt som består av panerad schnitzel och en potatiskaka bestående av riven potatis. En variation på denna rätt är ostschnitzel som paneras med brödsmulor och ost och serveras med pommes frites.Om man sedan blir törstig efter maten erbjuder Liechtenstein en rad olika lokala alternativ. I prinsens vinkällare kan man få en guidad tur och både provsmaka och köpa lokala viner. Vingårdarna fokuserar främst på röda viner som Blauburgunder, Zweigelt och Blaufränkisch, men även på vita viner som Chardonnay, Riesling, Sylvaner och Gewürztraminer.

Vill man istället dricka vin eller öl på en bar eller pub finns det såklart en mängd alternativ även här.

Förutom restauranger och barer finns det ett stort utbud av bageri, chokladverkstäder och ostbodar. Dessa ställen hittar du lättast i huvudstaden Vaduz och här finns riktigt underbara delikatesser som mörk schweizisk choklad, starka ostar och lokala bakverk.

Viktigt att komma ihåg när man äter och dricker i Liechtenstein är att det är standard att ge 15 % i dricks, men detta är oftast inräknat i notan. Åldersgränsen på vin, cider och öl är 16 år, medan det är en gräns på 18 år om man vill dricka starksprit eller drinkar innehållande starksprit.