För den konst- och kulturintresserade

Liechtenstein är riktigt rikt på både kultur och konst. Det finns till exempel ett flertal olika museum som är värt ett besök när man väl är här.I huvudstaden Vaduz och i området Schaan hittar du de flesta museumen och även det mesta av Liechtensteins kulturliv, men för att du inte ska missa något av Liechtensteins kultur har vi här nedan listat de ställen och byggnader som man bör ta en titt på.

Balzers vackra arkitektur
Balzer är en stad i sydvästra Liechtenstein med fantastiskt vackra byggnader. Staden är känt för sitt Burg Gutenberg som är ett slott från 1100-talet.

Slottet är lokaliserat på en klippig kulle mitt i staden vilket innebär att det är synligt från många delar av staden, men den bästa upplevelsen får du såklart om du tar dig upp på kullen. Förutom detta vackra slott finns det, precis som i övriga Liechtenstein, ett flertal vackra kyrkor från olika tider.

Kunstmuseum Liechtenstein (Vaduz)
Konstmuseet i Liechtenstein erbjuder inte bara konst på insidan, utan även utsidan är ett modernt projekt skapat av de schweiziska arkitekterna Meinrad Morger, Heinrich Degelo och Christian Kerez. Byggnaden stod färdig i november år 2000 och brukar beskrivas som "en stor svart låda".

Detta på grund av att byggnaden är just svart, stor och kubformad i äkta modern stil.

På insidan kan man ta del av modern konst, såväl lokal som internationell, från 1800-talet och framåt. Främst finns det skulpturer och installationer av konstnärer som tillhör Arte Povera, men i utställningen finns det även ett antal tavlor och målningar.

Konstnärer som ställt ut sina verk här är av mycket hög kvalitet och proffessionalitet, eller vad sägs till exempel om Andy Warhol, Gary Kuehn, Otto Freundlich, Bill Bollinger, Monika Sosnowska och Gottfried Honegger?

Frimärksmuseet i Vaduz
Ända sedan 1930 har Vaduz haft en utställning med så väl traditionella och sällsynta och moderna frimärken. Här kan man ta del av den historia som ligger bakom Liechtensteins postväsende i form av olika utrustningar som använts inom postverket, sällsynta frimärken, originaltryck och testtryck.

Liechtensteins Nationalmuseum
Både Kunstmuseum Liechtenstein och frimärksmuseet i Vaduz tillhör Liechtensteins nationalmuseum, men det officiella museet finns i en separat byggnad i Vaduz. Byggnaden byggdes ursprungligen år 1438 och användes då som ett kungligt värdshus.

Under åren har byggnaden även agerat som tullhus och riksdagshus, men är idag en del av Liechtensteins nationalmuseum. Museet har för det mesta en fast utställning där man kan ta del av hundratals artefakter som inkluderar kungliga kronor, naturhistoriska provexemplar och nationalistiska målningar.

Kulturområdet Schaan
Schaan är ett av Liechtensteins största områden för kultur och arkitektur och skryter med en hel uppsjö av spännande upplevelser. Här kan du till exempel ta del av St. Maria zum Trost-kapellet, DoMus kulturcenter och ett flertal olika romerska utgrävningar.

DoMus är ett museum och galleri som startades upp år 1998 efter att det flyttades från Schaan där DoMus funnits sedan 1982. Det finns inte så mycket att säga om utställningen och galleriet eftersom att utställningarna endast är temporära.

Så att besöka DoMus kan vara riktigt spännande, man vet aldrig vad man kan förvänta sig (om man inte väljer att gå in på deras hemsida och kolla vilken utställning som ställs ut just nu innan man tar sig dit).

DoMus består av två ytterligare byggnader "Landweibels-Huus" och en traditionell kopparverkstad. Landweibels-Huus är av särskilt stort intresse för både invånare och turister, eftersom att byggnaden erbjuder en insikt i hur den vanliga liechtensteinaren har levt och frodats genom åren.Under perioden maj till oktober kan man även ta del av olika utställningar i denna byggnad. Kopparverkstaden har funnits sedan 1912 och har fortfarande kvar originalredskapen som användes då.

Om man vill ta del av såväl lokala som internationella filmer eller se en teaterföreställning, eller kanske avnjuta en konsert så är Schaan platsen att vara på. Här finns ett flertal biografer, men den bästa och mest kända är TaKino som tillhandahåller 99 bekväma velorsitsar. På bioduken visas både aktuella Hollywoodproduktioner, matinéfilmer och lokala konstfilmer.

Om du är intresserad att få uppleva liveframträdanden av både lokala och internationella teatergrupper, orkestrar och artister ska du ta dig till "Theater am Kirchplatz", eller TaK som det också kallas. Utöver det så spelas det en hel del konserter runt om i Liechtenstein varje helg och ibland även på dagarna. Det finns alltså alltid något att uppleva i det fantastiska kulturparadiset Schaan.

Vaduz Slott
Det är kanske onödigt att ta med Vaduz slott i denna lista eftersom att det helt enkelt inte går att missa slottet när man befinner sig i huvudstaden Vaduz. Slottet är beläget högst upp på en kulle mitt i staden så att alla kan ta del av den vackra byggnaden.

Vaduz slott har varit hem åt furstefamiljen i många år och bebos nu av den regerande prinsen Hans-Adam II von Liechtenstein tillsammans med sin familj. Slottet byggdes på 1100-talet, men har under åren både byggts ut och blivit restaurerat.